Szkolenia w ramach programów "Trzymaj formę!", "Program dla szkół - Owoce I warzywa w szkole, Mleko w szkole"


Seminarium "Zdrowie na talerzu, czy inny wymiar rzeczywistości" poświęcone było znaczeniu zdrowego odżywiania oraz jego wpływowi na zdrowie fizyczne i psychiczne. Poruszono także kwestie związane z mitami żywieniowymi, trendami dietetycznymi oraz psychologicznym podejściem do jedzenia. Omówiono podstawowe zasady zbilansowanej diety. Poruszono temat, jak dieta wpływa na koncentrację, odporność na stres i energię do pracy, jak odróżniać rzetelne informacje od marketingowych chwytów, jak uczyć dzieci i młodzież świadomego podejścia do jedzenia. Tym samym podkreślono znaczenie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych w edukacji szkolnej.
W naszej szkole wdrażamy elementy edukacji żywieniowej w szkołach, wspieramy uczniów w kształtowaniu zdrowych nawyków poprzez dobry przykład i inicjowanie dyskusji na temat odżywiania.


Seminarium zakończyło się sesją pytań i odpowiedzi, podczas której uczestnicy mieli możliwość omówienia nurtujących ich kwestii oraz wymiany doświadczeń.
Szkolni koordynatorzy programów: Agnieszka Socha-Biel, Sylwia Gałosz